KONST UTE!

Konst för alla, året runt

I Gustavsbergs hamn finns ett antal konstverk placerade utomhus, tillgängliga för alla, dygnet runt.

Ett steg ur tiden skulptur av Paul Hoff, i cortenstål, betong och från början stengods, uppförd 1998, placerad nära vattnet, nedanför kyrkan. Som ett utropstecken står skulpturen och påminner om den keramiska produktionen som ägt rum i Gustavsberg.

Wilhelm Odelberg, är en ståtlig staty av Carl Milles, placerad i den lilla parken vid Gula Byggningen. Wilhelm Odelberg, som blickar ut över Farstaviken var disponent vid Gustavsbergs porslinsfabrik från 1869. Hans söner sålde sedan fabriken til LKF år 1937.

Siv Juhlin som silluettskulptur vid Porslinsmuseet.

Siv Juhlin, siluettskulptur av Jan Landqvist, placerad på Porslinsmuseets vägg, det f.d. Torkhuset. Siv Juhlin var fabrikskemist och dekorchef på Gustavsbergs porslinsfabrik.

Vagnen av Ylva Wilhelmina Franzén, placerad på Astertorget i de nybyggda Porslinskvartren som ligger ovanför hamnområdet. Skulpturen, gjord i aluminium är full av former med anknytning till fabrikshistorien. Vagnen är placerad på en yta av marktegel som har mönster av spår. Vagnen står på spåren på samma sätt som vagnarna som kördes in i ugnsrummen i den gamla fabriken.

Trädet av Rikard Fåhraeus, placerad i Blå Blom-parken nedanför höghuset, Edla Sofias gata 14. ”Verket heter Sina lignum, vilket betyder Porslinets träd. Gustavsberg växte med porslinsproduktionen, förgrenade sig ut i en mångfald, Skapade ett mentalt grenverk som sträckte sig ut över hela världen, berättar konstnären.

Minikonditori av Anonymouse.

Vera Pistacia Konditori och Hotell Stilton av nätverket Anonymouse, två minikonstverk placerade på vardera sidan av Chamottevägen vid Hänkelhuset respektive intill entrén till kafferosteriet.. En fri tolkning av platsen Gustavsberg.

Fotoparken ligger vid rondellen vid Gustavsbergs centrum. Nya spännande utställningar med skilda fotografiska uttryck, nationaliteter och temperament som byts ut tre, fyra gånger per år.

Ur boken Gustavsberg som försvann – och kom igen, utgiven 2019 av Columbus Förlag, Gustavsberg.