KONST & DESIGN

Gustavsberg är känt över hela världen för framstående konst och design


När det snurrade som mest, under fabrikens storhetstid 
från ca 1940 och 45 år framåtvar Gustavsbergs varumärke känt långt utanför landets gränser. Det gällde såväl sanitetsporslinet som hushållsporslinet och inte minst konstgodset. I ateljéerna i det så kallade Kågehuset (G-studion eller Konstnärshusetoch Dekorhuset skapades unika konstföremål och vackert vardagsporslin av framstående konstnärer, drejare, målare, gravörer och många andra. 

Wilhelm Kåge, Stig Lindberg, Lisa Larson, Karin Björquist, Berndt Friberg för att nämna några av de mest namnkunniga, satte sin prägel på flera decenniers skapande. I Gustavsbergs Porslinmuseum finns exempel på många designklassiker. 

Och det är som om hjulen inte ville sluta snurra. Kreativiteten satt liksom var i väggarna när dessa giganter lämnat arenan, för idag är Dekorhuset, Konstnärshuset, Chamottehuset och Hänkelhuset fulla av ateljéer.  

Den keramiska traditionen hålls fortfarande högt, men nu befolkas husen även av glasblåsare, formgivare, industridesigners, målare och smyckekonstnärer, grafiska formgivare, skulptörer, metall- och textilkonstnärer. Husen sjuder av liv och där så är möjligt inreds fler ateljéer. Kön till att få en ateljé är lång.

Hur kan man få se vad som skapas i Gustavsberg idag?

 • Besök Ateljéföreningen G-studions hemsida www.gstudion.se.
    Ett normalt år utan coronapandemin, slås dörrarna upp för hundratals besökare tre gånger om året; vår, augusti och till jul. Missa inte Öppna ateljéer! Konstupplevelse, möten med konstnärerna själva och möjlighet till köp av konst och konsthantverk i en härlig kombination.
   
 • Gustavsbergs konsthall, en av Europas ledande scener för konsthantverk. Förutom utställningar finns en butik med konsthantverk.
   
 • Gustavsbergs Porslinsmuseum och njut av designhistoriska klassiker. www.gustavsbergsporslinsmuseum.se
   
 • Jetsons Retro & Designwww.jetsons.se
   
 • Gustavsbergs Porslinsfabrik tillverkar hushållsporslin av högkvalitet. Fabriksbutiken är ett måste! Klassisk och ny design. www.gustavsbergsporslinsfabrik.se
   
 • Gustavsbergs Designhouse med bland annat konst och konsthantverk från Gustavsberg. Även heminredning och mycket mer. www.gustavsbergdesignhouse.se

   

Konst för alla, året runt

I Gustavsbergs hamn finns ett antal konstverk placerade utomhus, tillgängliga för alla, dygnet runt.

Wilhelm Odelberg, är en ståtlig staty av Carl Milles, placerad i den lilla parken vid Gula Byggningen. Wilhelm Odelberg, som blickar ut över Farstaviken var disponent vid Gustavsbergs porslinsfabrik från 1869. Hans söner sålde sedan fabriken til LKF år 1937.

Siv Juhlin, siluettskulptur av Jan Landqvist, placerad på Porslinsmuseets vägg, det f.d. Torkhuset. Siv Juhlin var fabrikskemist och dekorchef på Gustavsbergs porslinsfabrik.

Vera Pistacia Konditori och Hotell Stilton av nätverket Anonymouse, två minikonstverk placerade på vardera sidan av Chamottevägen vid Hänkelhuset respektive intill entrén till kafferosteriet.. En fri tolkning av platsen Gustavsberg.

Vagnen av Ylva Wilhelmina Franzén, placerad på Astertorget vid Lanterninhuset. Skulpturen, gjord i aluminium är full av former med anknytning till fabrikshistorien. Vagnen är placerad på en yta av marktegel som har mönster av spår. Vagnen står på spåren på samma sätt som vagnarna som kördes in i ugnsrummen i den gamla fabriken.

Trädet av Rikard Fåhraeus, placerad i Blå Blom-parken nedanför höghuset, Edla Sofias gata 14. ”Verket heter Sina Lignum, vilket betyder porslinets träd. Gustavsberg växte med porslinsproduktionen, förgrenade sig ut i en mångfald, Skapade ett mentalt grenverk som sträckte sig ut över hela världen, berättar konstnären.

Ett steg ur tiden skulptur av Paul Hoff, i cortenstål, betong och från början stengods, uppförd 1998, placerad nära vattnet, nedanför kyrkan. Som ett utropstecken står skulpturen och påminner om den keramiska produktionen som ägt rum i Gustavsberg.

Fotoparken ligger vid rondellen vid Gustavsbergs centrum. Nya spännande utställningar med skilda fotografiska uttryck, nationaliteter och temperament som byts ut tre, fyra gånger per år.

Ur boken Gustavsberg som försvann – och kom igen, utgiven 2019 av Columbus Förlag, Gustavsberg.